Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie właśnie dlatego, że zdobyte w czasie warzywa można ukisić a dzięki temu spożywać je przez pełen rok. To także pyszny, jedyny w prywatnym sposobie zapach i dużo korzystnych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Kołobrzeg
Co takiego ważnego istnieje w kiszonkach?
Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Zatem one rozkładają cukry w artykułach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który płaci za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z serii stymulują układ immunologiczny, przecież nie tylko. Coraz dużo słychać doniesień o połączeniu jelit z środkiem, co powoduje, że całe bakterie w jelitach mają również wpływ na polskie zdrowie psychiczne! Nie o więc lekceważyć tej jedynej mikroflory, i nawet trzeba ją zdobyć pod opiekę, planując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co znacznie, kiszonki zawierają wiele witaminy C niż warzywa w organizacji surowej. A zatem ciężki przeciwutleniacz, który sprzyja przedłużeniu młodości także w zespole zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – strona z nich stanowić może już znasz, jednak czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas również zlokalizujesz w współczesnym kontekście. Zatem do wykonania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i usuwasz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dodać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz szybko ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To doskonale. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest pogrążone w swoich sokach. Inaczej będzie korzystać dostęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go i dodatkowo ubij kapustę. Zabieg ten będziesz wydawać nawet do 2 tygodni, do czasu, aż zejdzie gaz. A toż będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje teraz gotowa. Na efekt daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki zamontuj w słoikach, koniecznie ciasno, obok siebie. Do każdego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody oraz łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na indywidualny słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i obecnie go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w pełni. Trzymaj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do złego i spokojnego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz być ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w pełni.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego to a ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie części, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Daj to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z niewielu łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak by w pełni zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś właśnie przez tydzień w jasnym pomieszczeniu. Natomiast wtedy by było na tyle! Dobrego!
Sklep z Lokalnymi produktami
Artykuł został dokonany przez polskie sklepy oferujący Nasze artykuły z dostawą do biurowcu w Niemczech.